Strekdambaan, Arduino en Fotografie
/

 

Kabels en connectors.

Op deze pagina wat meer informatie over welke connectors ik veel gebruik en hoe ik Cat5 kabels van RJ-45 connectors voorzie.

Soorten verbindingen en connectors

Omdat de bovenbaan uit een aantal losse segmenten bestaat is de bedrading afkoppelbaar d.m.v. connectors. Voor de aansturing van de wissels en de bezetmeldingen gebruik ik RJ-45 connectors en een verbindingsblokje. Voor de voeding gebruik ik ander connectors, zie de plaatjes hieronder.

 

  • Op de linker foto een een drietal type connectors. De bovenste is de bekende 5.5mm DC voedingssteker. Handig is de schroef aansluiting met duidelijke plus en min aanduiding. Verder is hier de groene Haakse Terminal Plug/Pcb Schroefklemmenblok te zien. Het female deel is met schroefklemmen, het male deel is met haakse pinnen. Ik heb nog geen male uitvoeringen gezien met schroef aansluitingen. Dit geeft een soliede verbinding en ze kunnen maar op één manier gekoppeld worden. De rood/blauwe connector gebruik ik voor de voedingsbussen DCC voor de baan, DCC voor de wisseldecoders en een 15V~ voeding voor de wisseldecoders en keerlus modules.
  • Op de middelste foto een voorbeeld van de toepassing van de groen connectors te zien. De male connector monteer ik altijd op een stukje print waarop dan de draden kunnen worden aangesloten. Hier toegepast op een verlengkabel.
  • Op de rechter foto is te zien hoe ik de DCC bus voor de rails (kabels gedecodeerd met 2 gele kabelbinders) onderbreek voor een aftap/aansluiting van de rails. Alle draden kunnen weer los gemaakt worden door het handeltje omhoog te trekken. Dit verbindingstype wordt ook veel gebruikt 230V elektra in huis. Deze manier van verbinden is zeer overzichtelijk en flexibel. Ik vertin wel altijd de draden. Ook is hier te zien dat b.v. 3 dunnere draden samen in één aansluiting passen. De buitenste dikkere draden zij een aftakking van de DCC bus naar een ander deel van de baan.
    De DCC bus voor de wisseldecoders zijn gecodeerd met 2 blauwe kabelbinders. De 15V~ bus is gecodeerd met 2 groene kabelbinders.

Hieronder is te zien hoe je zelf RJ-45 connectors aan Cat5 kabel kunt monteren en testen.

  • Op de linker foto zijn een aantal Cat5 kabels met zelf gemonteerde RJ-45 connectors te zien. De kabels worden soms over een redelijk grote lengte afgestript omdat de aderparen vaak 'uitwaaieren'. Ook is de kleurcodering met kabelbinders goed te zien. Er ligt ook één DCC voedingsaansluiting bij.
  • De middelste foto toont een stukje de baan (los segment) met een kabel voor het verbinden van 2 terugmeldpunten (1.09 en 1.10). Op de sticker is dit gedocumenteerd: Terugmeld unit B11 met alleen de eerste 2 aderparen in gebruik en 2 niet gebruikte. De kleurcode van de kabel is blauw-blauw.
  • De foto's rechts tonen de RJ-45 verbindingsblokjes die ik gebruik Op de bovenste foto zijn 2 kabels in een bokje geklikt. Let wel op dat ze er goed in zitten. Eventueel met een elastiekje borgen. De blokjes zijn in een partij bij AliExpress gekocht. Kost bijna niets.
    De kabel op de onderste foto is nog niet helemaal afgewerkt: de overtollige lengte van de darden moet nog worden verwijderd. Zie ook hieronder.

Op de bovenstaande foto's laat ik zien hoe ik RJ-45 connectors aan een kabel zet zonder stress. In het verleden hen de infrastructuur met RJ-45 bedrading uitgevoerd voor internet en toen nog ISDN. Later heb ik de ISDN infrastructuur goed voor de digitale interactieve TV kunnen toepassen.
Echter was het best lastig om een kabel op de juiste manier in de connector te krijgen. Draadjes in de goede volgorde, op de juiste lengte knippen en dan maar hopen dat ook goed in connector te krijgen zijn (er is maar weinig ruimte in de lengte en de mantel moet ook in de trekontlasting worden vastgezet).

Het monteren van de connectors is veel makkelijker als je connectors met 'gaatjes' gebruikt. Strip een behoorlijk stuk van de mantel af (ik doe meestal ca. 10cm). Draadjes uitrichten en in volgorde leggen. Ik heb hier een houten blokje gemaakt (linker foto) dat gelijk de volgorde van de kleuren aangeeft.  Nu door de gaatjes steken en goed aantrekken tot ook de mantel goed in de trekontlasting komt. Door de lange draden kan je goed controleren of de juiste kleuren in de connector zitten. Bij korte stukken draad is dit soms moeilijk te zien.

Nu met de krimptang vast zetten. Mijn oude tang snijdt de overtollige draadjes niet af. Dat doe ik dan met een scherp hobbymes. Ik heb een betere tang bij AliExpress gevonden: OULLX EZ RJ45. Deze doet alles in één keer en dat voor € 14,10 inclusief verzending.

Het testen van RJ-45 kabels.

Het is belangrijk om kabels voor gebruik te testen. Hiervoor zijn allerlei testgereedschappen beschikbaar. Het meest gebruik ik mijn eigen ontwerp tester.

De tester bestaat uit 2 delen. Een kastje met een voeding, schakelaars en LED's en een tweede (remote) kastje bevat alleen LED's. Het idee van de test is dat elk aderpaar (oranje, groen, blauw en bruin) los van elkaar getest kunnen worden. Belangrijk is dat er geen verwisseling tussen de kleuren is en dat ook van één kleur de twee darden niet verwisseld zijn. Dat doe ik door gebruik te maken van het feit dat een LED alleen brand als de stroom in de goede richting loopt. Alleen als van een aderpaar de draden correct zijn aangesloten zal dit het geval zijn.

  • Op de linker foto is het gehele setje te zien. Beide kastjes hebben een kabel met RJ-45 connector. Deze connectors moeten met elkaar worden doorverbonden. Ik heb hiervoor nog een aantal ISDN verbindingsdoosjes (zie tweede foto), maar je kunt ook de RJ-45 verbindingsblokjes gebruiken die ik al eerder heb beschreven (zie boven aan van deze pagina). Voor een test van een kabel heb je dus 2 verbindingsblokjes nodig.
  • Op foto 3 zie je het testkastje voor de 4 aderparen. De onderste schakelaars maken het mogelijk om elk aderpaar individueel te testen. Normaal allemaal aanzetten. De bovenste schakelaars draaien de polariteit om. Hiermee kan de verwisseling van één aderpaar gevonden worden. Normaal allemaal naar links zetten. Hierboven zijn per aderpaar 2 LED's te zien. De linker LED (rood) brand als een aderpaar goed is aangesloten (dan brand ook de rode LED op het remote kastje). Als er iets fout is, de rode LED's branden niet, kan je door de polariteit schakelaar om te zetten kijken of er wel verbinding is. Dan gaat de tweede (gele) LED en de LED op het remote kastje branden.
  • Als er iets niet goed is is het verstandig om aderpaar voor aderpaar te testen. Er kunnen ook nog 'kruislings' fouten gemaakt zijn.
  •  De test tool is zo gemaakt dat je ook lange verbindingen (b.v. van de ene kamer naar een andere kamer) alleen op één plek kan testen.