Hoe zit het met de geheugenindeling en geheugengebruik van de Arduino. Een artikel geeft inzicht over de verschillende typen geheugen, waar het voor gebruikt wordt en hoe je dit kunt optimaliseren.
Ook is er een voorbeeld van het gebruik van de PROGMEM macro om bv. strings in het programmageheugen i.p.v. het RAM geheugen te plaatsen.
Het shield kan bij de Mega 2650 gebruikt worden voor het opslaan of lezen van informatie m.b.v. een SD kaart. Er is ook een Real Time Clock (RTC) aanwezig. Het shield was bedoeld voor de UNO en kan niet zonder aanpassingen of bedrading worden gebruikt op de Mega 2650. Op deze pagina zijn de wijzigingen beschreven die ik gemaakt heb om het shield wel direct op de Mega 2650 te kunnen plaatsen.
Het laden van een programma gebeurt normaal via de USB kabel vanuit de IDE ontwikkelomgeving.
Het is ook mogelijk om het programma op te slaan als HEX bestand. Dit bestand kan met een klein programma geladen worden in zowel de Nano als de Mega Arduino. Ik gebruik XLoader v1.00. Je kunt het hier als zip bestand downloaden.
Op de I2C bus kunnen meerdere devices worden aangesloten (via de SDA en SCL pinnen). Dan moeten ze wel elk een uniek adres hebben. Fabrikanten stellen altijd een basis adres is. Door verbindingen door te solderen kunnen deze adressen veranderd worden. Het soms moeilijk te achterhalen welke adressen in gebruik zijn. Hiervoor is een kleine applicatie erg handig: i2c-scanner
Dit programma scant alle adressen op hun aanwezigheid en produceert een rapport via de seriële poort.
Dit programma is op Github te vinden. Voor het gemak is hier het zip bestand te downloaden. In de IDE kan deze als bibliotheek worden toegevoegd.